petak, 13. ožujka 2015.

Srpski gonič (Balkanaski gonič)

Hrvatsko ime: Srpski gonič
Službeno ime (FCI): Serbian Hound
Originalno ime: Srpski Gonič
Nadimak: Serbische Bracke, Balkan Hound, Balkanski gonič, Balkanac
FCI No: 150
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Srbija
Visina: 44cm - 56cm
Težina: 20-25 kg




Srpski gonič je u svojim počecima bio poznat kao Balkanski gonič, te je izuzetno cijenjen u Srbiji i Crnoj Gori zbog svojih izvanrednih lovačkih sposobnosti. Osim što posjeduje dobar njuh i prodoran glas, ovaj je gonič uporan i neumoran lovac. Srpski gonič traži, slijedi i lovi jelenove, lisice, zečeve i kuniće. Ovi psi love individualno, kao i u čoporu.
Srpski gonič je pas srednje veličine i robusne građe. Ova pasmina je visoka izmedju 43 i 53 centimetara i ima prosjećnu težinu od 20 kilograma. Kratka, glatka dlaka je prilično oštra na dodir i fine je crvene, odnosno tan boje. Crni plast na ledjima dodatno naglašava ljepotu ovog psa.
Srpski gonic je lovac i kroz cijelu njegovu povijest slovio je za sposobnog lovačkog partnera lovcima. Njegova upornost je jedan od razloga zbog kojega ga cijene njegovi vlasnici. Za njega loše vrijeme i težak teren nikad neće biti prepreka u pronalaženju plijena. Ova pasmina stvara čvrstu vezu sa svojim gospodarom i kada ne lovi, preuzima drugu ulogu - ulogu živahnog i privrženog pratitelja. Srpski gonič je živa i vedra pasmina, koja teži stabilnom odnosu sa svojom ljudskom obitelji. Vrlo su inteligentni i poslušni, pa ih je lako trenirati. Lako ih je naučiti i male trikove, jer imaju želju ugoditi gospodaru i dobri su učenici. Ako je potrebno, mogu biti dobri stražari. Uvijek su pozorni i neće propustiti obavijestiti obitelj o prisutnosti uljeza.
Srpski gonič je prirodno zdrava pasmina. Nema urođenih genetskih bolesti kojima su skloni, a njihov je očekivani životni vijek između 12 i 14 godina.




Nema komentara:

Objavi komentar