petak, 13. ožujka 2015.

PSI GONIČI (VI. FCI skupina)

Alpski brak jazavčar




Hrvatsko ime: Alpski brak jazavčar
Službeno ime (FCI): Alpine Dachsbracke
Originalno ime: Alpenländische Dachsbracke
Nadimak: Alpenländisch-Erzgebirgische, Dachsbracke, Österreichische Dachsbracke, Basset des Alpes, Alpski jamar

FCI No: 254
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Krvosljednici (Tragaci po krvi)
Namjena: Pas za lov
Zemlja porijekla: Austrija
Visina: 34cm - 42cm
Težina: 15-18 kg

Alpskog brak jazavčara, pasminu koja je član obitelji goniča koji love njuhom, najviše cijene lovci u njihovoj rodnoj Austriji zbog iznimne sposobnosti psa da slijedi hladan trag. Ovaj pas sliči jazavčaru, no ima duže  noge i tijelo. Iako se ovi psi rijetko mogu naći u drugim dijelovima svijeta, pasmina je priznata još od 19. stoljeća. Pas se obično koristi za pronalaženje i lov na ranjene jelene, te za praćenje kunića, lisice i vepra.
Stoljećima je ovaj mali ali čvrsti i mišićavi pas bio poznat kao odličan lovac. U lovu je alpski brak jazavčar neumoran i pouzdani lovčev pomagač. Pas je snažan, posjeduje veliku izdržljivost, kao i dobar glas kojim lako ukazuje na položaj plijena. Prvobitno nastao u alpskom području kao lovački pas, ovaj se pas može lako prilagoditi na rad na teškom terenu. Osim njegovih izvrsnih lovačkih sposobnosti, on je također odan i pouzdan pratitelj. Zbog svojih posebnih kvaliteta, zaradio je naziv "višenamjenski pas alpskih lovaca".
Alpskog brak jazavčara najviše su držali lovci, no posljednjih godina našao je novu ulogu. Sada se može vidjeti u domovima kako stražari nad vlasništvom i postaje nježan i privržen drug u igri s djecom. Ovo su neustrašivi psi koji su izvrsni stražari. Poznato je da su jako prijateljski nastrojeni prema članovima obitelji, no na oprezu i puni nepovjerenja prema strancima. Pas je relativno malen, no voli lajati i uživa u tome, što služi za odvraćanje uljeza.
Većinu inteligentnih pasmina lako je odgajati. Alpski brak jazavčar jako je inteligentan, no posjeduje vlastiti način razmišljanja i ponekad može biti vrlo tvrdoglav. Iz tog razloga, odgoj ovog psa može biti pravi izazov. Da bi ga odgojio, vlasnik mora biti čvrst, ali nježan i blag, jer će oštre riječi učiniti psa još jogunastijim.

Nema komentara:

Objavi komentar