petak, 13. ožujka 2015.

Slovački gonič


Hrvatsko ime: Slovački gonič
Službeno ime (FCI): Slovakian Hound
Originalno ime: Slovenský Kopov
Nadimak: Slovak Hound, Black Forest Hound

FCI No: 244
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Slovačka
Visina: 40cm - 50cm
Težina: 15-20 kg



Slovački gonič, Slovensky Kopov i crni šumski gonič su nazivi za psa srednje veličine i pravokutnog tijela, prilično velikom glavom i crnom dlakom s paležom, koja mu daje elegantan izgled. Ova pasmina ima puno sličnosti s crnim goničem rakuna s paležom iz Sjedinjenih Država zbog svoje dlake crne boje s paležom. Kad se malo bolje pogleda, vidiljivo je kako je slovački gonič prilično manja, ali snažnije građena pasmina.
Zemlja porijekla ove pasmine je Slovačka i to je jedina domaća pasmina goniča pomoću njuha. Crni šumski gonič je najčešće viđen u Europi, iako ga se rijetko viđa u drugim dijelovima svijeta. Slovački gonič je čvrsta radišna pasmina, koja je također poznata po svojoj snazi i izdržljivosti. Pasmina je prvotno nastala za lov na veprove. Ovaj uporni lovac slijedit će miris satima; zapravo, smatra ga se specijalistom za veprove pošto je, za razliku od bilo kojeg drugog lovačkog psa koji će loviti raznovrstan plijen, vepar jedini plijen kojeg on lovi.
Lovačke sposobnosti i temperament ove pasmine mogu se usporediti s karakteristikama popularnijeg bigla, lisičara i zečara. Slovački gonič i dalje intenzivno lovi u slovačkim planinama, no pronašao je još jedno zanimanje pozornog i marljivog stražara, te privrženog i odanog pratitelja. Pas posjeduje urođeno nepovjerenje prema strancima. Reagira na napad i brz je u obrani, posebno ako je izazvan i zaista je pouzdan čuvar. Slovački gonič je odan, dopadljiv i miran-ali samo ako je dobro odgojen i socijaliziran. To je pas snažne volje, a s mužjacima je još teže i nikad se neće podrediti slabom vlasniku. Čvrsti trening poslušnosti i socijalizacija su nužni za ovu pasminu.


Nema komentara:

Objavi komentar