petak, 13. ožujka 2015.


KRVOSLJEDNICI


Krvosljednici su čvrsti psi, preko 50 cm visine, s relativno teškom glavom, kratke dlake koja je u većini slučajeva jelenje crvene boje, a na glavi, ušima i leđima crno protkana. Za njih je tipično da imaju "puno kože" na glavi koja na Čelu čini nabore i daje psu neki ozbiljan izgled. Uši su im široke, viseće, a rep im se ne skraćuje. Kod nas se upotrebljavaju dvije pasmine krvosljednika i to:

Hanoverski krvosljednik

Nešto je teži, krupniji i zbijeniji; visina: 48 - 53 cm (Ž); 50 - 55 cm (M)
Kao i njegov manji potomak, bavarski planinski krvosljednik, hanoverski krvosljednik ima izuzetno osjetljiv nos i sposoban je slijediti trag zaostao za ranjenom životinjom. Ovo je profesionalni pas koji se gotovo uvijek koristi kao tragač i rijetko se drži za društvo, a najčešće ga upošljavaju lovočuvari i lugari da slijede trag ranjene divljači, čak i ljudi. Zbog svog izvrsnog nosa, ova pasmina se može koristiti i slijeđenje neranjene divljači, ali i za slijeđenje krvnog traga.

Bavarski krvosljednik

Nešto je lakši i podsjeća na težeg goniča, a služi više za lov u planinama. Visina: 44 - 48 cm (Ž), 47 - 52 cm (M). Rijedak, osim u rukama profesionalnih lugara i lovočuvara u Njemačkoj te Češkoj i Slovačkoj, ovo je okretan i stravstven sljednik hladnih tragova. Obično radi samostalno s vodičem i često se koristi kad pas slabijih krvosljednih sposobnosti izgubi trag ranjene životinje; kodeks časti srednjoeuropskih lovaca nalaže da se životinja ne smije ostaviti da ugine sama.

Obje su njemačke pasmine uzgojene u Njemačkoj.

Uporaba krvosljednika
Zadatak im je da po krvnom tragu slijede ranjenu (nastrijeljenu) krupnu divljač (sve dvopapkare), pronalaze je, pa ako je živa, da je obore ili zaustave i oblajavanjem obavijeste lovca gdje se nalazi. Ako je udljanost prevelika, tako da lovac ne može čuti psa, pas se mora vratiti k lovcu i odvesti ga do divljači. Krvosljednik mora slijediti krvni trag i na povodniku. Mogu slijediti krvni trag star do 48 sati.
Obuka krvosljednika je vrlo teška i traje oko tri godine. Po Zakonu o lovu psa obučenog za slijed krvnog traga moraju imati lovišta s krupnom divljači. Važno je spomenuti da se i sve ostale pasmine lovačkih pasa može obučiti za slijed krvnog traga.

Nema komentara:

Objavi komentar